VOL ELECTRISCH

0 - 100 Km/U - 7,2 sec.

CARBON / ALU

In de omgeving van Maastricht is het dichtsbijzijnde Fastned laadstation te vinden in Eijsden op de A2 richting Luik, maar ook terugkomend vanuit Luik in de andere richting dus. Ideaal voor mij om eens een test te doen met deze DC lader, aangezien de optie snelladen ook op mijn i3 aanwezig is.

Voor de activering van het Fastned laadstation heb je een app nodig die ik vooraf al eens geinstalleerd had op mijn iPhone. Via de website van Fastned kun je je aanmelden, en een betalingsmogelijkheid selecteren. Volgens de ANWB zou je ook hun kaart als betalingsoptie moeten kunnen invoeren. Dat staat ook bij Fastned als één van de betalingsmogelijkheden, maar het is me tot op heden niet gelukt om de ANWB kaartnummer te koppelen aan het Fastned account. Ik heb dan maar voor een credit-card optie gekozen en mijn Visa kaart opgegeven als betaalmethode.

Bij het laadstation zelf wijst alles zich vanzelf. Je hebt keuze uit 3 verschillende laadpistolen, wij moeten uiteraard de grote CCS stekker hebben, en niet de Mennekes Type 2 AC (die wel past, maar veel langzamer zou laden). Het laden wordt gestart via de app, en je ziet daarop precies hoe lang je aan het laden bent en hoeveel kWh je hebt binnengeslurpt. Ik heb daar 9kWh geladen op tijd van 17 minuten. Het snelladen gaat tot 80%, daarna wordt de accu wel verder geladen, maar gaat het veel minder snel. Belangrijk om te weten, je accu volladen bij Fastned is dus geen optie als je in tijdnood zit. Dan kun je bij 80% beter stoppen en verder rijden tot een volgende gelegenheid. Het prijskaartje is vrij fors. Maar dat ligt eraan welk abonnement (of niet) je genomen hebt. Ik ga dit zeer sporadisch gebruiken, liefst helemaal niet en vandaar dat ik voor de optie zonder abonnement heb gekozen. Hierdoor betaal ik 0,79 euro per kWh, wat mijn totaal prijs voor deze lading op 7,10 euro heeft gebracht.

Als je uit gaat van een gemiddeld verbruik van 15kWh/100km, dan kun je de rekensom maken: 15 x 0.79 = 11.85 euro voor 100 km. Als je met een normale wagen 6 liter benzine gebruikt per 100km, dan kost je dat ongeveer 7.50 euro... Inderdaad, snelladen kost erg veel geld zonder abonnement. Als je 2 keer per maand gaat snelladen is het beter om een abonnementsformule te nemen bij Fastned.