0 - 100 Km/U - 7,2 sec.

VOL ELECTRISCH

CARBON / ALU

Je kunt de BMW i3 thuis opladen met de lader die standaard wordt meegeleverd, de versie die in het gewone stopcontact past dus. Deze lader heeft een beperkte laadcapaciteit van 2kW. Ze noemen deze lader ook wel de 'granny'-charger, je kunt er bij je bezoek aan oma mee opladen, via een normaal stopcontact. Maar dit is helemaal niet ideaal, waarom leg ik je hier uit:

NIET IDEAAL

Dat dit verre van ideaal is, spreekt voor zich. Een stopcontact en de leiding ernaartoe is niet berekend om constant gedurende meerdere uren zwaar belast te worden. Er gaat gedurende een te lange periode veel stroom door de kabels en het stopcontact, waardoor deze warm worden en zelfs oververhit kunnen worden. Er wordt daarom ook aangeraden om een wallbox, een thuislader, een echte serieuze EV lader aan te schaffen.

Bij BMW wordt er ook een degelijke wallbox verkocht en deze kost al gauw 1500 euro.

Ik heb gezocht naar alternatieven, er zijn reeds thuisladers te koop in de prijsklassen rond 500 euro. Maar de meeste van deze goedkopere laders kunnen slechts op 1 bepaalde laadsterkte laden, volle kracht 16A (3,7kW) of 32A (7,4kW). Dit betekent dat je bij het laden moet opletten dat je niet over de maximale capaciteit van je huisinstallatie heen gaat. De meeste woningen in Nederland hebben een hoofdzekering van 35 A, in België van 40 A. En als je dan ook nog zonnepanelen hebt wordt het helemaal een probleem, die gebruiken ook capaciteit van je huisinstallatie. 

Daarom zijn er laadstations die werken met loadbalancing, dit zorgt ervoor dat de lader op een lagere capaciteit gaat laden zodra andere verbruikers in de woning zoals een kookplaat, waterkoker of een wasmachine aanspringen. Dit is dus eigenlijk een vereiste om fatsoenlijk te kunnen laden overdag. Als je alleen 's nachts zou laden, zal het niet zo gauw spelen, maar je moet dus altijd opletten dat je geen zware apparaten aan zet tijdens het laden. Een lader met loadbalancing heeft dit probleem dus niet.

ZONNEPANELEN

Omdat ik ook zonnepanelen in huis heb, en ik overdag dus meer stroom produceer dan er verbruikt wordt, is laden overdag natuurlijk het meest ideale. Momenteel hebben we nog een terugdraaiende teller, maar zodra er een slimme meter komt en het salderen (terugverkopen van stroom aan de electriciteitsmaatschappij) wordt afgeschaft, is het natuurlijk heel belangrijk dat we onze eigen energie zo maximaal mogelijk gaan gebruiken. Daarom zocht ik een lader die rekening houdt met de eigen productie en alleen zoveel gaat laden als op dat moment door mijn zonnepanelen wordt geproduceerd. Even zoeken hoor, daar is nog weinig in te vinden! Ik vond de ideale lader bij zappi.info

ZAPPI LADER

Deze lader kan precies wat ik wil. Hij kan meten hoeveel mijn huis verbruik is, weet precies hoeveel mijn totale capaciteit mag zijn, meet de sterkte van geproduceerde stroom in mijn zonnepanelen, en gaat de auto laden aan de meest ideale stroomsterkte zonder uit het stroomnet van mijn energieleverancier te putten. Hierdoor kan mijn auto volledig groen worden geladen, volledig gratis dus. Dat is pas efficient. En natuurlijk kan ik ook 's nachts laden, dan wel uit het stroomnet maar zonder dat mijn hoofdzekering in gevaar komt. We kunnen koken terwijl de auto laadt, het laden wordt automatisch lager geschakeld tijdens het gebruik van zware andere apparaten. En dan denk je, die lader zal wel duur zijn ? Nou en dat viel dus erg mee. Ik heb hem kunnen kopen voor 599 euro, de installatie was simpel en heb ik zelf uitgevoerd, maar als je dat door een installateur laat doen moet je ergens rond de 200 tot 300 euro rekenen.

ADVIES

Mijn advies is dus om zeker de zappi lader eens te bekijken (3 jaar garantie), ik heb nog niet alle voordelen genoemd zelfs. Dat ding is werkelijk zeer compleet en heeft alles in 1 apparaat, waar je bij andere laders vaak met aparte kastjes moet werken en dan kom je veel duurder uit. Succes met de aanschaf !